Nu har det börjat röra lite på sig…
Jag har funderat lite angående filter till räkor och i det här fallet räkor som vill ha surt vatten som crystals.
Jag byggde ett bottenfilter till mina kardinaler i december 2010 som fungerat klockrent. Detta filter kör jag omvänt alltså jag sprutar ner vatten med ett ytterfilter under substratet så stora delar av botten blir filtermedia. Nu är ju inte detta praktiskt då det blir lite kaka på kaka och dyrt om man har flera akvarier men ursprungsplanen var att försöka med riktigt svåra Sulawesiräkor där i. I vilket fall har jag bara kramat ur förfiltret var tredje månad annars inte gjort nåt och det tuffar på bra fortfarande (snart måste jag nog rengöra ytterfiltret dock)
Förutom detta filter använder jag uteslutande luftdrivna svampfilter vilka är bra,billiga och lätta att underhålla de också. Dessa luftar ur koldioxiden ur vattnet och höjer pH vilket då blir bra Sulawesivatten som är relativt mjukt/medelhårt med ett högt pH.
Nu när jag ska börja med survattensräkor tänkte jag kombinera lite idéer jag fått under resans gång. Första tanken var att bygga ett rättvänt bottenfilter (där vattnet går ner under sanden och inte tvärt emot) och försöka driva det med luft men det verkar inte praktiskt och jag skulle nog behöva ha rätt högt lufttryck och få luften ur akvariet skulle nog låta rätt mycket.
Så i första bygget testar jag med innerfilter som med slang är kopplat på bottenfiltret. Kör med aquael turbo filter på dessa finns en behållare med filtermakaroner och där i tänkte jag ha alkottar/torv för att pressa ner pH.
Vilket leder mig till nästa idé att ha vattenytan helt lugn för att behålla så mycket koldioxid som möjligt i vattnet och därav ha lättare att hålla ett jämt lågt pH har jag tänkt. Personligen tror jag inte räkor kräver mycket syre men visst belastar man mycket så visst kan det säkert bli syrebrist vid nåt extremfall. Sedan jag var på räkchampionatet i Paris i februari 2011 har jag i några kar använt mig av oxydatorer, vilka börjar bli populära nu har jag sett, så det får bli sådana i dessa kar också. Jag hade länge ett akvarium helt utan filter med en sådan i och känslan var att den naturliga nedbrytningen av mat löv och så vidare gynnades av detta förutom syresättningen då.
Sedan såg jag i youtube filmen Jen la upp här “Upbringing of Taiwan bees…” att hans system där han kör vanligt bottenfilter och svampfilter att zeolithe användes så det tänkte jag också testa i nåt kar.
Fördelen med “rättvänt bottenfilter” är att det delvis håller sig självrengörande och inte riskerar att täppas till på samma sätt då man inte drar ner allt i botten som ett vanligt bottenfilter gör. Sedan får man rejält stor filtermassa. I mitt fall blir filtermedian över fyra liter och då har jag inte räknat med svampen på innerfiltret (den ser jag bara som ett förfilter)
Eventuella nackdelar är att det sägs att växtrötter inte riktigt gillar det vilket jag tänkte lösa genom att bara använda främre delen av akvariet till bottenfiltret och då ha planterade växter i bakre delen samt rötter och mossa i främre delen. Sedan är väl det inte det vackraste med en extra slang i karet men ställningen står i ett litet rum i källaren och är främst för odling.
Det blir säkert lite korrigeringar under resans gång men jag gillar verkligen att testa mig fram till olika lösningar. Med lite självdistans så kanske jag bara komplicerar en rätt enkel sak som det redan finns fungerande lösningar på men som sagt tycker jag om att experimentera och skämma bort mina räkor. 
Nu under semestertider är det kanske inte så hög aktivitet här men ni som läser kom gärna med input angående detta. Det är alltid kul att dela med sig av sina tankar och idéer, kanske nån till och med tycker det är lite intressant.
Simma lugnt!
:D:D:D